Tuinieren Met Kijkers

Vijveronderhoud

Een vijver blijft op zijn mooist wanneer je tijd vrij maakt voor vijveronderhoud. Je kunt dan optimaal genieten van het water in je tuin. Maar hoe doe je dat precies en wat heb je nodig om ervoor te zorgen dat je vijver er netjes uit blijft zien?

Het schoon houden van je vijver

Wanneer je vijver niet onderhouden wordt, dan verandert deze binnen de kortste keren in een groenachtige poel. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Je vijver schoonmaken is erg belangrijk. Dit gebeurt vooral in het herfstseizoen. Bodemslib moet verwijderd worden en afgestorven plantendelen moet je weghalen. Daarnaast kun je het een en ander aan zaken regelen om te voorkomen dat losse bladeren je vijver inwaaien. Door de vijver goed schoon te houden, voorkom je verzuring in de winter en mogelijke algengroei.

Met een vijverstofzuiger kun je heel gemakkelijk de bodem van je vijver stofzuigen. Je kunt er algen, bladeren en andere vuildeeltjes mee opzuigen. Het is een handige manier om de bodem van je vijver snel te regelen. Wanneer je er eentje aanschaft, is het belangrijk om te letten op de snoerlengte. Natuurlijk kun je er ook een verlengsnoer bij aanschaffen. Dat is wel net zo gemakkelijk.

Het onderhoud van de vijver in het voorjaar en de zomer

Vijverplanten kun je het beste in het voorjaar goed nalopen. Je kunt ze snoeien, verjongen of eventueel wat vijverplanten erbij poten. In de zomer is het belangrijk dat vijverfilters gereinigd worden. Ook moet natuurlijk gecontroleerd worden of ze nog steeds optimaal werken. Ze houden namelijk je vijver schoon. Wanneer zuurstofplanten zich te sterk ontwikkelen, kun je ervoor kiezen om deze te snoeien.

Wanneer je bovenstaande zaken goed aanpakt, dan heb je de meeste garantie op een mooie vijver. En dat het gehele jaar door!

 

Reacties zijn gesloten.