Tuinieren Met Kijkers

Venusvliegenvanger
Venusvliegenvanger

Plant van de week: Vleesetende plant

| 1 reactie

Vleesetende planten zijn planten die, naast voedingsstoffen uit de grond, hun voedingsstoffen uit het verteren van dieren halen. Het zijn voornamelijk insecten en spinnen die worden gegeten door deze planten. Het prooi wordt gelokt, vastgehouden, gedood en verteerd door de vleesetende plant. De plant kan overal op de wereld voorkomen in de natuur maar is tegenwoordig zeldzaam. Dit komt omdat steeds meer van het leefgebied van de vleesetende plant aan het verdwijnen is.

Soorten vallen

Er bestaan 630 soorten vleesetende planten met 5 verschillende soorten vallen.

 • Kleefval

Bij een kleefval, zoals al te verwachten is bij de naam, komt een insect vast te zitten op een blad met daarop kleverige haren. De kleverige haren zien er lekker uit voor insecten en het ruikt lekker, zo lokt de plant de insecten. Hoe meer een insect zich probeert te verzetten hoe meer hij vast komt te zitten. Wanneer een insect vast zit rolt het blad langzaam naar beneden zodat een groot deel van het blad het beestje raakt. Enzymen zorgen voor de vertering van het beestje.

 • Dichtklappende val

Een dichtklappende val is een val die dicht klapt en zo een insect vangt. Aan de binnenkant van de bladeren zitten 3 tot 9 kleine haartjes. Als de haartjes voldoende worden gestimuleerd door aanraking klappen de bladeren dicht. De plant doet hier 0,5 tot 30 seconden over. Tussen de twee bladeren wordt het diertje in 2 tot 10 dagen verteerd.

 • Bekerval

Een bekerval is een val in de vorm van een beker, De rand van de beker is glad. De insecten kunnen niet op deze rand blijven staan en vallen daardoor in de beker. In de beker zit een zure substantie waarin het beestje nat wordt en niet meer omhoog kan komen. Hij verdrinkt en daarna breken enzymen in de vloeistof het beestje af.

 • Zuigval

Zuigvallen werken onder water. De plant zuigt water naar binnen en daardoor ook het prooi.

 • Fuikval

Fuikvallen vallen dieren door wortels waar de dieren makkelijk in kunnen. Helaas voor de diertjes kunnen ze niet zo gemakkelijk naar buiten en worden ze verteerd door de plant.

Bekendste soorten vleesetende planten

Er zijn verschillende soorten vleesetende planten die bekend zijn bij het grote publiek. De bekendste soort vleesetende plant is toch wel de Venusvliegenvanger (Dionaea muscipula). De plant heeft een dichtvallende val.

Venusvliegenvanger

Ook de Zonnedauw (Drosera) is heel bekend. Deze plant kom ook in Nederland en België voor in de vrije natuur.

Zonnedauw

And last but not least, de Bekerplant (Nepenthes).

Bekerplant

Verzorgingstips

  • Zet de plant op een zonnige plek.
  • Zet de plant in een schaal met water om uitdroging te voorkomen.
  • Laat de potgrond NOOIT droog worden.
  • Geef water aan de grond niet direct op de plant.
  • Geef de plant regenwater.
  • Verwijder afgestorven delen om schimmels te voorkomen.

Eén reactie

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.