Tuinieren Met Kijkers

Lavendel
Lavendel

Plant van de week: Lavendel

Lavendel

Iedereen kent Lavendel wel, de plant is makkelijk te herkennen aan de opvallende geur en heldere paarse bloemen. Lavendel is een vaste plant, dat betekend dat de plant meer dan een keer in zijn levensduur bloeit en langer dat twee jaar leeft. Hoger dan een meter en breder dan een halve meter zal de plant niet worden. De struik bloeit in de zomer, van juni tot en met augustus.

Planten

Lavendel kan het hele jaar worden geplant, mits de grond warm is. Lavendel is een plant die van zon houdt, daarom is het verstandig om de plant op een plek te planten waar minimaal 8 uur zonlicht is per dag. Zorg dat tijdens het planten de plant royaal wordt bemest, dit kan het beste met een mengsel van mest en grond. Plant lavendel tussen de 35 en 45 cm uit elkaar. Dit is afhankelijk van hoe groot de plant is.

Verzorging

De plant hoeft eigenlijk nooit water te krijgen, doe dit echt alleen als het extreem warm is. Als het nodig giet dan het water op de grond net voor de plant en niet rechtstreeks op de plant. Water geven hoeft eigenlijk alleen bij lavendel in potten. De plant hoeft niet bemest te worden. Het wordt wel aangeraden om de plant kalk te geven. De eerste keer geeft je 4 keer de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat. Daarna moet de plant gedurende het jaar nog 2 a 3 keer kalk krijgen, dan wel met de aanbevolen hoeveelheid kalk.Lavendel veld

Snoeien

De struik moet twee keer per jaar gesnoeid worden, dit doe je om te voorkomen dat lavendel in een massieve struik met dikke takken verandert. De eerste keer moet de struik in de tweede helft van maart gesnoeid worden. Hou de plant hier wel op 15 centimeter boven de grond. De tweede keer moeit er gesnoeid worden na de bloei. Deze keer moeten alleen de bloemen verwijderd worden, wordt er meer van afgehaald zal de plant de winter niet overleven. Voor meer informatie van het snoeien van Lavendel klik hier.

Oogsten

Er zijn veel verschillende dingen die gedaan kunnen worden met lavendel nadat het geoogst is. Hieronder een paar ideeën

  • Reukzakje

Pak een lapje stof en vouw daarin een stukje lavendel. Naai met de hand of naaimachine het lapje stof dicht. Leg het zakje bijvoorbeeld in een kledingkast of kledinglade. De kleding krijgt hierdoor een heerlijke lavendelgeur.

  • Lavendelolie

Doe wat lavendel in een glazen pot of bakje met een plantaardige olie, bijvoorbeeld kokosolie of arganolie. Laat het mengsel nu 3 tot 4 weken rusten op een plek met voldoende zonlicht en warmte. Schud het mengsel minimaal 1 keer per dag om alles goed met elkaar te vermengen. Na 3 weken doe je het mengsel door een filter en blijft er een heerlijk lavendelolie over. Dit kun je bijvoorbeeld om haar mooi te laten glazen en lekker te laten ruiken. Het kan ook gebruik worden om droge plekken op de huid mee in te smeren.

Lavendelolie
Natuurlijk zijn er nog veel andere dingen die gedaan kunnen worden met deze super plant.

Reacties zijn gesloten.