Tuinieren Met Kijkers

Bamboe
Bamboe

Plant van de week: Bamboe

| Geen reacties

Iedereen kent deze snelgroeiende plant bamboe wel. Hij blijft altijd mooi, zelfs in de winter, en geeft een hele fijne sfeer. De plant kan meters hoog worden. 

BamboeBamboe

Bamboe kun je planten vanaf februari, mits de vorst uit de grond is. Zet de plant op een plek waar de grond niet al te vochtig is. Is de grond te vochtig gaan de wortels rotten.

Stap 1: Graag een kuil die minimaal twee keer zo groot is als de kluit van de bamboe.
Stap 2: Ga je gebruik maken van een wortelbegrenzer? Plaats die dan nu in de grond.
Stap 3: Bemest de grond met compost of tuinmest.
Stap 4: Plaats de plant in de kuil. Doe dit nooit dieper als de kluit is. De kluit moet dus gelijkkomen aan de grond.
Stap 5: Vul het gat weer met aarde en duw dit stevig aan. Zorg dat de plant niet schuin staat.
Stap 6: Geef de plant water.

Bekijk hier een filmpje over het planten.

De bloei van bamboe

Enkele soorten bamboe bloeien jaarlijks maar de meeste soorten bloeien zelden. Het kan honderden jaren duren voordat een bamboe soort weer gaat bloeien. En als een soort dan bloeit dan bloeien alle planten van die soort in een bepaald gebied. Hoe dit komt is nog steeds een raadsel. In de Chinese cultuur wordt het bloeien als een slecht teken gezien.

Verschillende soorten bamboe

Er zijn 3 verschillende soorten bamboe. Je hebt pollenvormende, langzaam- en snel verspreidende bamboe. De snelle variant is voor liefhebbers van de tuin meer een onkruid. De plant blijft maar groeien en word daardoor meer een last. Daarom kiezen veel tuinliefhebbers voor niet-woekerende soort in de tuin. De nieuwe scheuten van deze soorten komen naast de oude en gaan niet lopen. Tuinliefhebbers kunnen er ook voor kiezen om wortelbegrenzer te kiezen. Hiermee kun je ook woekerende bamboe binnen een bepaald gebied houden. De wortelbegrenzer is een grote strook plastic die je tot 60 centimeter ingraaft zodat de wortels er niet buiten kunnen.

Hoe moet je bamboe snoeien?

De plant is een gras soort. Het kan dus gesnoeid of gemaaid worden. Snoeien hoeft niet perse bij deze plant maar het helpt wel de plant in vorm te houden. Je kunt bamboe het beste met een heggenschaar snoeien.

Gebruik bamboe

De sterke plant word ook op andere manier gebruikt, zo worden er bijvoorbeeld veel producten van de plant gemaakt. Zo wordt het gebruik voor het maken van meubels, parket, plafonds en zelfs keukens. Buiten het huis wordt het materiaal ook gebruik voor het maken van vishengels, muziekinstrumenten, speelgoed en textiel.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.