Tuinieren Met Kijkers

Actinidia kolomikta
Actinidia kolomikta

Plant van de week: Actinidia Kolomikta

Actinidia Kolomikta

Actinidia Kolomikta, ook wel de Sierkiwi genoemd, is een familielid van de kiwi die in de supermarkt gevonden kan worden. De Actinidia Kolomikta is een klimplant. De plant is te herkennen aan de opvallende bladeren.

Herkomst

De plant is van oorsprong afkomstig uit Japan, grote delen van China, oost-Siberië, Japan, Sakhalin en Korea. Op deze plaatsen is de plant nog altijd te vinden in het wild. In de Nederlandse taal is er geen duidelijke naam voor de Actinidia Kolomikta. Daardoor zijn er in de loop der tijd verschillende namen gekomen voor de Actinidia Kolomikta, de meest voorkomende zijn; : Arctic Beauty-kiwi, hardy kiwi, super hardy kiwi, grape kiwi, kattenkiwi, zomerkiwi, Siberische kiwi, Siberische kruisbes, Sierkiwi, Mantsjoerijnse kruisbes en kiwibes.

Kenmerken

De Actinidia Kolomikta is te herkennen aan de bladeren. De plant heeft hartvormige bladeren die tussen de 7,5 en 16 cm lang kunnen worden. De sommige bladeren hebben, na een aantal jaar bloeien, een wit bladpunt die overloopt naar een paars/rode kleur. Hierdoor is de plant zeer geschikt als sierplant. Van de plant bestaan er mannelijke en vrouwelijke planten. Er moet dus altijd van elk geslacht 1 plant aanwezig zijn om vruchten te krijgen. De plant kan wel 4 meter hoog worden.

Vrucht

De vruchten van de Siberische kiwi zijn ovaal en hebben een groene/bruine kleur. Het vruchtje zelf is heel klein en weegt maar 2 tot 5 gram. Een volwassen Siberische kiwi is in staat om 12 kilo vruchten te produceren. De vrucht bevat een hoog gehalte vitamine c en is door de dunne schil makkelijk te eten.  De vrucht heeft een bijzondere smaak en is zoet en sappig. De vrucht valt van de plant als deze rijp is. Daarom wordt aangeraden de vruchten te plukken net voordat ze rijp zijn. Laat ze daarna enkele dagen liggen, dan zijn ze eetbaar.

De meeste Actinidia Kolomikta op de consumenten markt geven geen kiwivruchten.

Verzorging

Het is belangrijk om de plant in maart of april te snoeien. Door dit goed te doen voorkom je dat de plant te snel groeit. Groeit de plant te snel is er een kans dat de plant niet volledig groot groeit. Het bemesten kun je het hele jaar door doen om de overwintering zo goed mogelijk te laten voorlopen. De Actinidia Kolomikta kan goed tegen vorst.

Reacties zijn gesloten.