Tuinieren Met Kijkers

Maak je tuin zomerklaar met deze 3 tips

Maak je tuin zomerklaar met deze 3 tips

| Geen reacties

Een tuin krijgt vaak heel wat te verduren tijdens de warme zomerdagen. Onderhoud is dus essentieel om je tuin tijdens de zomer mooi te houden. Dat vergt wel enige inspanning; zowel voordat de zomer begint als tijdens de zomer zelf. Hoe je de tuin zomerklaar kan maken? Dat vertellen wij je in het artikel.

1. Start de zomer schoon

Om de tuin of je balkon zomerklaar te maken, moet er plek zijn voor nieuwe planten of nieuwe meubels, en moet het totale plaatje mooi zijn. Hierbij kun je denken aan een grote schoonmaak zoals: alle bladeren wegvegen, de tegels in de tuin goed onder handen nemen (met bijvoorbeeld een hogedrukspuit) en al het onkruid weghalen. Ook kapotte potten en wild groeiende takken kun je weggooien en snoeien voor een mooi overzicht en frisse uitstraling.

2. Snoeien en scheren

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een hovenier in te huren die het tuinonderhoud voor je uit handen neemt. Maar je kunt ook zelf aan de slag gaan met het snoeien en scheren van de tuin. Als je een boom in winter of herfst snoeit kan er rot ontstaan, terwijl het in het voorjaar juist snel dichtgroeit waarna de boom weer vol in groei kan staan. Snoei een plant of boom niet als deze al in volle bloei staat, maar zorg ervoor dat je dit al in het voorjaar al aanpakt voor een prachtige sfeervolle tuin. Coniferen en andere hagen moeten tijdig worden geschoren, zodat zij nog nieuwe scheuten kunnen vormen. Kijk wel uit met de hitte van de zon; hagen verbranden namelijk als je ze scheert in volle zon.

3. Bemesten en bewateren

Voor de start van de zomer moeten diverse planten goed bemest zijn om in volle bloei te blijven. Hierbij kan je denken aan rozenplanten en hagen. Het voorjaar is de uitgelezen tijd voor bemesting van alle planten, waarna je de tuin een week met rust moet laten. Het bewateren van de tuin moet je zowel in het voorjaar als hartje zomer doseren. Men heeft vaak de neiging om elke dag flink te sproeien, maar het is beter als je tussendoor wat dagen overslaat maar wel flink water geeft. Dus liever minder frequent water geven, maar wel een flinke dosis per keer als je bewatert. Dit is beter voor je tuin. Ook het moment van bewateren speelt een grote rol. Als je dit namelijk op het heetst van de dag doet, kunnen bladeren verbranden en het water minder goed opgenomen worden. Kies dus voor de ochtend of avond.

Tuinieren kan nog een hele klus zijn maar onderhoud en voorbereiding spelen hierbij een grote rol. Wanneer je in het voorjaar de nodige actie onderneemt, is je tuin gegarandeerd klaar voor de heerlijke zon en zomerse dagen!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.