Tuinieren Met Kijkers

Kleur je tuin met vaste planten

Vaste planten spelen een belangrijke rol als het gaat om het opvrolijken van de tuin. Door de grote diversiteit in kleuren, geuren, vormen en eigenschappen zijn de planten voor verschillende doeleinde toepasbaar. Door de variërende bloeitijden (en bladkleuren) van de vaste plant kan met behulp van de juiste plantcombinaties het gehele seizoen kleur worden gecreëerd in de tuin. Om de tuinierders zonder al te groene vingers een handje te helpen, volgen hieronder enkele suggesties van mooie en veelgebruikte vaste planten.

Zonaanbidders in de tuin

Zoals de naam al doet vermoeden vallen onder deze categorie de vaste planten die naar een zonnige standplaats verlangen. Hoewel de meeste vaste planten graag op een zonnig plekje staan, zijn er natuurlijk uitzonderingen. Hieronder volgen enkele planten die je tuin gegarandeerd kleur geven:

  1. Lavendel: een van dé bekendste planten en een echte klassieker in de tuin, de Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ zoals deze in het Latijns wordt genoemd. Door de prachtige bladkleur, de mooie paars bloemen en heerlijke geur een erg populaire vaste plant.
  2. Zonnehoed: een mooie vaste plant die in de zomer behoorlijk wat water nodig heeft, maar dan ook gegarandeerd de eyecatcher van je tuin is! De bloemen, waarvan de paarse (Echinacea purpurea) en witte (Echinacea purpurea ‘Alba’) soorten het bekendst zijn, zijn werkelijk fenomenaal om te zien. Daarbij zaait de plant zich makkelijk uit waardoor je ieder jaar kunt genieten van het kleurenfestijn.
  3. Fakkellelie: een minder bekende vaste plant, maar absoluut een aanrader voor een zonnige standplaats. Neem nu de Kniphofia ‘Alcazar’ met zijn spitse, kaars-vormige, bijna lichtgevende, oranje bloemen die met lange stengels boven het blad uitsteken. Zo’n bloemen heb je nog nooit gezien!

De schaduwrijke border

Bijna ieder tuin kent wel wat plekken die minder bedeeld zijn met de zonnestralen. Hoewel er relatief weinig vaste planten zijn die de schaduw goed verdragen, zijn er toch genoeg soorten die de tuin op kunnen vrolijken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  1. Geitenbaard: de Latijnse naam van dit plantje is de Aruncus en de bekendste hiervan zijn de Aruncus dioicus en Aruncus aethusifolius. Het verschil tussen deze planten zit hem name in de eindhoogte, vandaar het onderscheid tussen de grote- en kleine Geitenbaard. Beide bloeien met prachtige witte bloempluimen en daardoor ideaal geschikt voor in de schaduw.
  2. Hosta: een vaste plant die zijn sierwaarde voornamelijk kent door het blad. Het rijk der Hosta’s is enorm groot en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en hoogtes. Doordat de plant goed groeit op schaduwrijke (vochtige) plekken is de Hosta ideaal voor schaduwrijke plaatsen in de tuin.
  3. Longkruid: wederom een prachtige vaste plant. Het lancetvormige, frisgroene blad in combinatie met de blauwe bloempjes kleuren de schaduwborder gegarandeerd! Ook van deze soort (Pulmonaria) zijn diverse cultivars beschikbaar, maar een aanrader is de Pulmonaria angustifolia ‘Blue Ensign’ vanwege de (meest) intens blauwe bloemen.

Tijdstip van aanplanten

Aangezien vaste planten potgekweekt zijn kunnen deze jaarrond geplant worden, met uitzondering bij vorst en sneeuw. Je hoeft dus niet perse te wachten tot het voorjaar of najaar. Vaste planten kun je kopen bij het tuincentra maar zijn tegenwoordig ook voordelig online te bestellen bij tuinplanten webwinkel Plant en Grow.

Voordeel hiervan is dat alle planten vers vanaf de kwekerij worden geleverd en de consument direct profiteert van de verbeterde, sterkere en mooiere soorten die in het tuincentra soms nog niet verkrijgbaar zijn!

Reacties zijn gesloten.