Tuinieren Met Kijkers

Hoe pomp je vuil water uit je tuin?

 

Pompen, dat doe je natuurlijk met een pomp. De vraag is vaak alleen: met welke pomp en hoe werkt dat dan.

Hoe pomp je vuil water uit je tuin?Gesteld dat je drainage-systeem het laat afweten of gesteld dat jouw tuin getroffen wordt door een overmacht waarbij zelfs het beste drainage-systeem tekort schiet, dan is allereerst een dompelpomp – ook wel ‘klokpomp’ genoemd – noodzakelijk. Ook pas je het type pomp zelfs best aan aan het type water waarmee je in dat geval te maken krijgt: gebruik dus een vuilwater-dompelpomp. Bijvoorbeeld een dompelpomp van Pompinstallaties.nl 

 

 

Deze klokpompen zijn immers ideaal voor grondwaterverlaging en voor het wegpompen van drainage-water, vuilwater en effluent. De doorsnee klokpomp is ook ideaal voor het oppompen van grondwater, drinkwater of bluswater.

Wat is een klokpomp?

Een klokpomp onderscheidt zich van andere pompen doordat hij integraal ‘ondergedompeld’ kan worden in de vloeistof die moet worden verpompt – in dit geval vuilwater. Deze pomp kan zowel elektrische als hydraulisch of elektromechanisch aangedreven worden. Een voorbeeld van elektrische aandrijving is de centrifugaalpomp. Deze is niet voor niks ook bekend onder de naam ‘kelderpomp’ en wordt dus vaak gebruikt om ondergelopen kelders leeg te pompen.

Al naargelang de capaciteit en de weerstand van de klokpomp en persleidingen, is deze in staat vloeistof weg te pompen tot op elke gewenste hoogte. Dit kan hij, precies, omdat hij zich ‘onderaan’ de vloeistof bevindt en erin is ondergedompeld.

Koeling van de motor

Deze kracht van de klokpomp is tegelijk ook zijn zwakte. Doorgaans worden motoren immers gekoeld door een ventilator. Bij de klokpomp, die ondergedompeld is, is dit echter onmogelijk. Hier is het de weg te pompen vloeistof zelf die de motor moet koelen. De pomp mag dus enkel gestart worden indien volledig ondergedompeld en mag slechts bediend worden met opgelegde tijdsintervallen.

Reacties zijn gesloten.