Tuinieren Met Kijkers

Het inrichten van grote plantenbakken

Grote plantenbakken spelen een belangrijke rol bij de inrichting van de tuin of het terras. Ook onder de overkapping en in de serre vinden we deze bakken terug. Het blijkt niet altijd even makkelijk om de juiste planten te vinden. Zet je zomaar wat bij elkaar of stem je de planten goed op elkaar af? Er is een ruime keus in planten en bloemen. Veel mensen zetten zomerbloeiers in de plantenbakken. Deze bloeien uitbundig, het nadeel is echter dat in het najaar en de winter de bloembakken er leeg en troosteloos bijstaan. Vaak worden deze bakken dan ook opgeruimd. Zonde, want ook in de winter kun je genieten van mooi ingerichte plantenbakken.

Planten voor grote plantenbakken
Kleine boompjes of heesters passen prima in de grote plantenbak. Coniferen of buxusplanten doen het ook goed in deze grote bakken. De grote afmetingen lenen zich ideaal om naast de entree te zetten. Maar ook op het terras of in de serre kan deze bak een blijkvanger zijn. Heb je een kleinere bak, kies dan logischerwijs ook voor klein blijvende planten. Veel mensen zijn geneigd om voor meerjarige planten te kiezen. Want waarom zou je eenjarige planten kopen wanneer deze slechts één seizoen bloeien? Juist omdat de eenjarige maar één zomer bloeit doet deze dit heel uitbundig. Hiermee creëer je een ware bloemenzee.

De winterse plantenbak
Je hoeft de plantenbak na de zomer niet op te ruimen. Eenjarige planten kunnen vervangen worden door winterharde planten of groenblijvers. De Hedera of klimop groeit langs de rand naar beneden toe of tegen een muur omhoog. Skimmia is een typische winterplant. Deze heeft opvallende rode bessen en mooie bloemetjes. Ook kun je kiezen voor wintergroene en klein blijvende coniferen. Deze worden ook wel de mini coniferen genoemd. Wissel deze af met vroege voorjaarsbloeiers of chrysanten, die juist in het late najaar bloeien.

Reacties zijn gesloten.