Tuinieren Met Kijkers

De duurzame tuin

Duurzaamheid staat tegenwoordig hoger dan ooit op de agenda. Hoewel we binnenshuis steeds bewuster omgaan met duurzaamheid, is dit in de tuin vaak nog een ondergeschoven kindje. Dat terwijl een duurzame tuin juist heel veel kan bijdragen aan een beter milieu. Daarom reiken we je hier enkele tips aan om ook je tuin wat duurzamer te maken.

Gebruik duurzame materialen en producten
Een duurzame tuin begint met het gebruik van duurzame materialen. Door de langere levensduur van deze materialen, raakt het milieu minder belast.  Schaf alleen hout aan met het FSC-keurmerk. Of leg een schutting aan van hagen in plaats van hout. Naast duurzaam materiaal is het ook aan te raden om tweedehands materialen te gebruiken, bijvoorbeeld tweedehands terrastegels. Hiermee bespaar je geld en energie voor de productie van nieuwe terrastegels.

Naast duurzaam materiaal maak je de tuin ook een stuk duurzamer door energiezuinige producten als LED-verlichting of solarverlichting te gebruiken. Door het lage energieverbruik heb je de vaak duurdere verkoopprijs zo terug verdiend. Je bespaart ook energie door zoveel mogelijk handgereedschap te gebruiken in plaats van elektrisch gereedschap. Daarnaast kun je zonnepanelen aanbrengen op het dak van je woning. Speciaal voor veranda’s en overkappingen zijn er dunne film zonnepanelen beschikbaar. Deze zijn semitransparant waardoor al het uitzicht in je tuin behouden blijft.

Duurzaam tuinieren
Wie graag tuiniert, kan ook daarmee het milieu zoveel mogelijk ontlasten. Plant bijvoorbeeld alleen lokale planten in je tuin. Dit scheelt transportenergie. Daarnaast groeien de planten in hun vertrouwde klimaat, waardoor ze langer gezond blijven en je dus minder bestrijdingsmiddelen hoeft te gebruiken. Mocht je deze middelen toch nodig hebben, gebruik dan alleen biologische middelen.

Heb je een moestuin? Maak dan gebruik van combinatieteelt: het naast elkaar planten van gewassen die elkaar versterken. Zoals spinazie en selderij. Hiermee houd je ziekten en plagen op afstand en reduceer je weer het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Voor het bewateren van de bloemen, planten en gewassen kun je gebruik maken van zelf opgevangen regenwater. Dit regenwater vang je eenvoudig op met een regenton. Ook kun je gebruik maken van je eigen compost. Dit levert niet alleen een enorm vruchtbare bodem op, maar je bespaart er ook geld mee. Gooi je GFT-afval op de composthoop en laat de natuur zijn werk doen.

Voor meer tuininspiratie verwijzen we je graag naar Fonteyn Outdoor Living Mall, al 25 jaar het vertrouwde adres voor tuinadvies en –producten.

Reacties zijn gesloten.